Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 istorijat 3 bigdobrodosliornament

Овај сајт је покушај (надамо се успешан) да се наша школа представи као једна савремена и модерна васпитно - образовна установа, али такође и као школа са богатом историјом и дугом традицијом
ornament, која се пажљиво чува и негује.Истовремено смо имали жељу да помогнемо у намери да Ковиљ постане једна од значајнијих тачака на туристичкој карти Војводине, што му по својим културно - историјским споменицима и природним богатствима свакако и припада.

Дан школе 2022.

Поштовани наставници, ученици, родитељи, срећан Дан школе!

Нека је срећан Дан школе свима онима који је носе у срцу и осећају понос јер је део њиховог живота.

Сигурна сам да ће се у будућности отварати нова поља за разноврсне успехе и облике сарадње.На нама је да их искористимо, на опште добро и добро наших ученика.

Надамо се да ћемо следеће године Дан школе прославити уз песму и игру наших ученика.

                                                                                          директор школе

                                                                                          Биљана   Радовић

Људско  лице  песника  Лазе  Костића  1841-1910

Веза Ковиља и Лазе кроз чин рођења

     Тело је Ковиља расцепљено на два села и тај императив подвојености на овом се тлу усели у душу првим удисајем живота. Подвојеност је Лазу Костића пратила од ковиљске колевке до сомборског гроба.              

  Рођен је на Три јерарха, није га један светац могао дочекати. Мраз се шепурио пред зимом, а унутра га је ушушкала топлина мајчина. Одабрао је поноћ да угледа живот. Гранични тренутак времена који је бог даровао ствараоцима да га препознају и уроне у њега јер у њему су отворена врата између јаве и сна. Читавог живота Лази се те двери нису затвориле. Живео је и стварао више плутајући  него корачајући.                                                                                            Иза генијално лежерне и неусиљено немарне појаве коју је акцентовала разбарушена коса, а бојили аристократски манири, бујао је велеум изузетне бистрине, ванредно оштрог памћења, изузетне логике, маштар који је сањао на осам језика. Никад није био уображен ни због своје лепоте ни због своје памети. Био је досетљив и доскочив, знао је фино да пецне, да не увреди, а да насмеје своју жртву. Оригинални особењак није се држао шаблона отменог друштва, није био упеглан и укочен кицош, био је лежеран и у оделу и у понашању. И његова неуредност носила је печат стила и различитости.    

                   

Веза Лазе и бећарског Ковиља     

 Темељи су Лазини у Ковиљу постављени и има трагова овог села домаћинског и бећарског у његовом бићу. Ковиљ беше знан по кафанама и бирташима, а и у Лазином животу кафана бејаше институција.Био је весељак и гурман, али је чак и гошћењу и чашћењу прилазио на свој начин. То код њега није било обесно задовољство. Никад га нико није видео пијаног до бесвести. Волео је да га вино загреје, али је умео да осети меру. Кад би се та топлина претварала у огањ, он би је гасио кафом. Своје је теревенке називао терањем кера, а обично их завршавао изливањем стихова .  

Веза ковиљских ковача и Лазиних кованица

У зимској тишини, тек рођени песник пре музике црквених звона можда је зачуо ритмичне ударце ковачког чекића и одговор наковња. Ковиљ је у целој Шајкашкој чувен био по броју ковача и њиховом умећу. Можда се та исконска потреба за откивањем живота из комада мртвог гвожђа настанила у Лазиној поезији и обележила његово стваралачко умење . Речи Лаза кује ковачким прегнућем. Оне које су други отковали не живе у његовим висинама. Зато Лаза речи кује сам, нарочито глаголе за различите нијансе рада и речи за апстрактне појмове, што јасно оцртава карактер песников, његову енергију покрета и  делања укрштену са висинама духа . 

                          

                                                                                                                            Ивана Павлица

 

 ПЛЕТИСАНКА 2022. ( кликни овде за часопис)