Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 istorijat 3 bigdobrodosliornament

Овај сајт је покушај (надамо се успешан) да се наша школа представи као једна савремена и модерна васпитно - образовна установа, али такође и као школа са богатом историјом и дугом традицијом
ornament, која се пажљиво чува и негује.Истовремено смо имали жељу да помогнемо у намери да Ковиљ постане једна од значајнијих тачака на туристичкој карти Војводине, што му по својим културно - историјским споменицима и природним богатствима свакако и припада.

Новинарска секција "Плетисанка"

Новинарска секција "Плетисанка"

download (1)  Ковиљ је место особито у овој равници нашој. У њему су Лазу Костића дочекала на рођењу три свеца која су му даровала судбину занесењака,у њему је Јован Рајић потрошио последње земаљске дане,Васа Јовановић пребирао тамбурашке жице,Стеван Пешић се из њега запутио ка тајнама далеког света.

У Ковиљу се и данас људи поздрављају на улици, деца играју у блату,роде свијају гнезда, касају улицама коњи врани. Ковиљ утисне печат у постојање оних који у њему трају.

С Ковиљем траје и школа његова,невелика,али домаћинска,без многих чуда модерног света,како то већ бива са сеоским школама,но спретна да узме најбоље од традиције и то зачини модерним. У овој школи идејама,знањем,креативношћу прави се копча између оног што имамо и оног што желимо,па из ове школе излазе задовољна деца што и јесте смисао њеног постојања.

Последњих десет година у школи постоји новинарска секција „Плетисанка“ коју води наставница Ивана Павлица и која једном годишње објављује школски лист „Плетисанку“.

Име смо јој изабрали по кованици Лазе Костића која је плела титраву везу између јаве и сна у његовом животу и стварању. Тако и ми плетивом речи везујемо традицију са савременошћу. Трудимо се да причама о знаменитим Ковиљчанима,о некадашњем начину живота и обичајима,о пореклу шпицнамета карактеристичним за Војводину,о старим занатима- изградимо свест о томе ко смо,где су нам корени,шта нас то усправља у људе.Но,наша интересовања загледана су и у данашњицу.Пратимо успехе наших ђака,школске догађаје,израстање генерација од пријема првака до испраћаја осмака.Бавимо се и истраживањем проблема у својој околини: инклузијом,вршњачким насиљем,заштитом животиња,загађивањем околине.

                 

  Чланак приредила Ивана Павлица                

 download