Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 istorijat 3 bigdobrodosliornament

Овај сајт је покушај (надамо се успешан) да се наша школа представи као једна савремена и модерна васпитно - образовна установа, али такође и као школа са богатом историјом и дугом традицијом
ornament, која се пажљиво чува и негује.Истовремено смо имали жељу да помогнемо у намери да Ковиљ постане једна од значајнијих тачака на туристичкој карти Војводине, што му по својим културно - историјским споменицима и природним богатствима свакако и припада.

Ковиљски шпицнамети

Шпицнаме


img 0009
Реч шпицнаме је немачког порекла и састоји се из две речи spitz и речи name, када су те две речи спојене, прведене са немачког, значе ,,надимак'', али у животу Војвођана има значење другог или помоћног презимена. Када се израз пребаци у множину добије се шпицнамети али онда то слово ,,т'' често остане и у једнини, па прави и изазива забуне.
Шпицнаме је стар скоро колико и презиме, неки датирају чак из 18. и 19. века. Шпицнаме има облик презимена и завршава се на -ић, -ски, -ин, -ов или -е

.Јeлена Самочета8-3

 Мој теча је добио шпицнаме по свом прадеди. Течин прадеда је био сиромашан, а имао је коње и краве које је требало нахранити. Стално је одлазио у рит да сече траву шевар. По тој трави добио је шпицнаме Шевар. Овај шпицнаме траје више од 150 година. Још увек траје, те све Јосимове у Ковиљу зову Шеварови.                                          

                                                                                          Светлана Ђурагић 8-3

У Ковиљу ретко ко зна ко је породица Заов, али знају Лепезане. Добили су шпицнаме по голубу лепезану, јер је један од њихових предака био страствени голубар.

                                                                                          Мирјана Тепшић 8-2

Никада нисам разумела зашто већина породица у селу има неко чудно име-шпицнаме. И моја породица није изузетак. У селу смо ми Јарцови, а за то се можемо захвалити деди који се као дечак играо ударања главе о неки предмет, баш као јаре.

                                                                                           Марија Бошњак

Моје прве комшије презивају се Хуркић. Њихов шпицнаме је Зутра. Неки њихов предак није знао рећи сутра већ зутра, те и они остадоше Зутрини.

                                                                                         Јована Панић

У Ковиљу се људи по шпицнаметима знају. Мој прадеда задобио је шпицнаме Маџара због тога што је одлично знао мађарски и што је одрастао са Мађарима на салашу.

                                                                                         Наташа Плавшић 8-2

Наш прадеда добио је шпицнаме који траје више од једног века. Једно вече ишао је у кафану и паркирао је свој бицикл малко даље. Пошто је он био пунији човек гегао се док је ходао. Док се приближавао кафани неко га прозва Гегало, због његовог смешног хода. Деде одавно нема, али сви ми у породици остадосмо Гегалови.

                                                                                        Јелена Нешин

За породицу моје баке нико не зна да се презива Михајловић. У Ковиљу они су Деспинини. Шпицнаме добили су по Деспини Маранда, жени која је присвојила мог чукундеду након што се у име правде сукобио са жандармом у родном Београду, те пребегао преко Дунава у Ковиљ. Његова мајка била је Полексија, Гркиња, те је лако прихваћен од Деспине, такође Гркиње. Деспина није имала деце, те је свој иметак оставила мом чукундеди Стевану, па по њој, отреситој и необичној жени која је држала кафану у центру села и које су се и мушкарци бојали, бакину породицу и данас зову Деспинини.

                                                                                        Дуња Павлица 8-3

Случајно, у продавници, чула сам да за име моје баке неко везује шпицнаме Закланчић. Питала сам баку зашто је то тако, а она ми је испричала да су се мој чукундеда и моја чукунбаба стално једно другоме заклињали да ће нешто урадити и обично су то и испуњавали. Заклињали су се и својим пријатељима, кумовима , рођацима...Тако их село прозва Закланчићеви по њиховој навици да се свима заклињу.

                                                                                     Наталија Шљапић

Чланак приредила Ивана Павлица